Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pàgines

Etiquetes

Etiquetes

Reinaxença

Reinaxença

Seguidors

Blog per parlar bàsicament de temes d´escacs i de jocs de tauler relacionats, com ara el shogi, el go, etc......, i de molts diversos temes i gustos com ara musicals, cròniques de sèries de TV, de cinema, etc...., d´una mica de tot vaja. Bé, espero i desitjo que us agradi a tots i a totes. Llorenç Maza.

Arxiu del blog

El Blog de Catulo

Blog de catulo

catulo

sekai

Cercar en aquest blog

sekai

Entrada destacada

TERÀPIA DE SHOCK - "Sense Tu"

BAE I am very sorry. I need you.

dilluns, 28 de juliol del 2008

Crónica de les ràpides de Mataró del día 26.









El Dissabte 26 de Juliol, sobre dos quarts de cinc, el nostre Club, el Laetània Alella va participar a unes ràpides que es celebraven a Mataró. Els integrants de l´equip vam ser, per ordre estricte d´elo, vam ser: 1. Xavier Andiñach; 2. Xavier Klimt; 3. Joan Ramon; 4. Llorenç Maza; i 5. Alejandro Chacón, (Kiwi).

En Bienvenido també volia apuntar-se a jugar les ràpides, però finalment no es va animar a anar, i a darrera hora no es va apuntar.

El meu pare, tot i assistir, juntament amb la meva neboda, va estar només d´espectador i per donar força moral.

Com que l´equip havia de ser de 4 jugadors, vam decidir que en algunes rondes descansaria un jugador. D´aquesta forma, alguns taulers en algunes rondes, van pujar o baixar alguna possició.

Les ràpides es jugaven a l´aire lliure, en un espai que van habilitar, al costat d´un bar, (Can Margarit), i al costat teníem la platja i el passeig marítim també. En acabar es va oferir a tots els participants un petit "piscolabis", on van desapèreixer casi instantàniament les patates fregides i la cervesa amb llimona, xdddddd . Com a punt molt positiu, dir que a cada participant, se li va regalar un exemplar de la revista d´escacs, Peón de Rey.

Allà ens vam trobar a "vells" coneguts d´altres clubs, com els germans Maynat, del Canet, del Cerdanyola Mataró, etc...........

També com a presència destacada estava la jove i molt forta jugadora, la Judit Clopés Llahí, (la seva gran trajectória i gran qualitat escaquística és absolutament indubtable, sobretot si heu tingut l´oportunitat de seguir alguns exemplars del Butlletí de la Federació Catalana d´Escacs, (F.C.E), on es va fer un seguiment dels molts importants triomfs que va aconseguir.

Aquest cronista va tenir l´oportunitat de jugar amb ella, (ara no se en quina ronda exactament), amb les peces negres, i vaig plantejar la Defensa Alekhine, (ja que em va fer 1. e4 ), amb la intenció de jugar amb el factor sorpresa. L´Obertura va estar molt bé, tot i que no vaig fer les jugades que recomana la teoria i només vaig perdre al final, que em vaig deixar un peó, i mica en mica es va anar imposant, fins que finalment em va fer escac i mat. Com a curiositat, dir que em va caure la bandereta, però no es va donar compte i vaig seguir, a veure si s´equivocaba i/o li queia a ella, i jo me n´hauria adonat, ja que estava pendent. En aquest cas, no se que hagués dit el reglament, per a qui seria el punt, etc......... De vegades, s´ha de ser una mica "atracador", he, he, he.

Del que puc deduir és que la Defensa Alekhine ha sortit molt bé d´aquesta prova, ja que només vaig perdre al final i davant rivals en teoria superiors a mi en quant a punts elo, etc.......... També he de dir que una de les partides que vaig perdre amb l´Alekhine, va ser en un final de peons, on em vaig equivocar i al final vaig perdre. Però tenia "chances" de guanyar, o com a mínim de fer taules, em va dir el meu rival, en acabar la partida. A la 1ª ronda però, si que vaig guanyar, amb aquesta Defensa, a un dels germans Maynat. És va sorprendre segurament, en trobar-se aquesta Obertura, ja que va entrar ràpidament en problemes de temps, i finalment es va deixar una peça i li vaig fer escac i mat. El que vaig observar també es que em van fer bastant la variant del canvi, no se si perquè es van estudiar aquesta Defensa i/o no es van sorprendre massa, etc........, en tot cas, però, no es van "menjar" el rellotge i van jugar més o menys bé l´obertura, i l´efecta "sorpresa" que buscava, no va ser tant gran.

D´altra banda, he de dir, que amb les peces blanques, em sembla que vaig puntuar totes les vegades que hi vaig jugar, fent 2, 5 de 3 punts possibles. Vaig recórrer la primera vegada, a l´Obertura Larsen, un altre cop, i vaig fer taules. El segon cop vaig provar una idea nova, una mena d´Atac Barry-Hebden, (una Obertura que s´inicia amb el Peó de Dama, 1. d4 ), i vaig guanyar la partida. El darrer cop que vaig sortir amb les peces blanques però, vaig sortir de Rei, (volia fer una espècie d´Atac indi de Rei), però en contestar-me 1 ............ e5 , el meu rival, vaig provar de fer un Gambit Escocés, però vaig fer una Obertura molt dolenta, i molt ràpidament, em vaig deixar la Dama, però lluny d´abandonar, vaig resistir i complicar la partida, i vaig tenir en xarxa de mat al meu rival, però em vaig equivocar, (i vaig reclamar un escac i mat inexistent); sort vaig tenir però de que el meu rival estava en molts seriosos problemes de temps i va fer una jugada il-legal, que vaig reclamar.

Sobre l´aspecte "realitzador", he de dir que en aquesta ocassió, els "pichichis" de l´equip, vam ser en Xavi Klimt, (potser una mica millor que jo, ja que va alternar entre el 1er i 2on taulell, i jo, entre el 3er i el 4art, vull dir, que els rivals que li van tocar devien ser superiors als meus), i aquest mateix cronista, amb 3, 5 punts d´unes 9 rondes, crec que vam jugar, ja que vam descansar 2 o 3 i una no vam jugar-la, ja que no es va presentar l´altre equip, (em sembla que van ser 11 rondes en total, però cada integrant de l´equip va descansar 2 o 3 cops). Al final vam fer un total de 13 punts. Ara no m´en recordo dels "scores" d´en Joan Ramon i del Xavi Andiñach, sorry, però van ser una mica inferiors als nostres, en el cas del Xavi Andiñach però, es va trobar en el 1er tauler a casi totes les rondes, (menys en les que descansava clar), i es va trobar a tots els "huesos". També, he de dir que malaurada i desafortunadament, en "Kiwi" no va fer cap punt. Llàstima, però la propera vegada serà, segur que si, ànims noi!! D´altre banda, s´ha de tenir molt en compte que per ser el primer any que juga a escacs, ja està prou bé, el que li falta és una mica de "rodatge" i jugar més i més partides i torneijos per mirar de trobar una bona forma de joc i solidesa també, etc........, i així mica en mica segur que anirà progresant més i més.

En total, vam fer 13 punts i vam acabar novens, superant a algun equip. Vull dir, que crec que vam fer un gran paper, sobretot tenint en compte la gran qualitat dels esquips que es vam presentar, i el fet de que cap integrant del nostre equip és especialista en partides ràpides.

Finalment no vam optar a cap premi, doncs, (hi havien 4 per club i 4 pels millors taulers individuals, els que fessin més punts), però ens ho vam passar molt i molt bé, que és del que es tracta, vam establir-hi un molt ambient de companyerisme, etc........., a més, pel que fa per la meva banda, vaig provar coses noves (i també "revitalitzar") sobre el tauler, i a l´hora d´arribar a "agobios" de temps, aquesta experiència ens servirà, de ben segur que si.

Per la meva banda però, tinc que seguir entrenant-me, ja que si em surten de Peó de Dama, (sobretot amb la "molesta" variant 2. Cf3 ), encara no tinc gens clar que faré, ja que vaig plantejar, entre alguna altre, la Defensa India Antiga, i la Grunfeld, però no en vaig quedar gaire satisfet, tot el contrari que amb la Defensa Alekhine, que crec que puc tornar a fer servir amb moltes garanties d´éxit, al supertorneig de Badalona, que comença dintre de molts pocs dies.

Per acabar dir que el Divendres no hi va haver Social, i que el nostre company i amic, el Manel Gardenyes ens va donar una classe a diversos integrants del club, i vam fer unes simultànies comentades, i va ser una molt bona classe, molt aclaridora. Próximament intentaré possar la meva partida, ja que tot i que no la vaig apuntar, en arribar a casa, la vaig tornar a reproduir en el tauler i anotar també.

Pel proper Divendres, no se si hi hauràn més classes i/o Social, però en tot cas, jo no podré anar, ja que justament aquest Divendres a la tarda, arrenca el torneig de Badalona. No crec que pugui optar a cap premi, però desitjo i espero també fer prou punts i enfront de rivals més o menys bons, per tal de mirar d´augmentar una mica el meu disminuit elo.

En fí, fins un altre!!

dilluns, 21 de juliol del 2008

Crónica de les simultànies de Llavaneres 2008.



El passat Diumenge 20 de Juliol, a les 10 del matí es va jugar a Llavaneres unes simultànies, a càrrec del GM Viktor Moskalenko, que ja fa temps que resideix al nostre país. He de dir-hi que la trobada va ser molt i molt positiva. He de dir que aquest Gran Mestre és una gran persona, molt amable i simpàtic també. Va ser en certa manera una "relativa", però molt bona "sorpresa". També vam quedar per veure´ns a Badalona, on em proporcionarà l´adreça d´una editorial, per veure si així em poden publicar el llibre d´escacs que vaig escriure ja fa uns mesos. Realment em faria moltíssima il-lussió tenir-lo publicat, independentment de que tingui més o menys éxit entre el públic.

La cita va tenir lloc al Casal de la Gent Gran, de Llavaneres. He de dir que el lloc està realment molt i molt bé.

Allà em vaig trobar amb l´anterior president del nostre club, en Jose Luis Monente, que malauradament no va poder participar en les simultànies, i també va marxar abans d´hora, (hi havia al final un pica pica, on tot va estar realment deliciós), per compromisos familiars. També em vaig trobar allà al nostre Capità i President actual, en Xavier Andiñach, que va tenir més sort que aquest cronista i va poder fer taules amb aquest Gran Mestre. Sobre això he de dir que el Xavi creia que també perdria la seva partida, i que per això no la volia apuntar, però jo crec que ho tenia que haver fet, com vaig fer jo, ja que, almenys jo, no tinc gaires oportunitats de poder jugar amb un Gran Mestre de la superèlit dels escacs, i d´obtenir la seva signatura. Bé, en tot cas, sempre queda l´any que ve. D´altra banda, és un gran honor tenir una partida on juguis contra ell, encara que no sigui gaire o gens "seriosa", d´aquest Gran Mestre.

Bé, ara em centraré en els temes purament escaquístics. Per a aquesta duríssima "prova de foc", vaig decidir provar una de les defenses que m´estic preparant per Badalona. Em va sortir de Peó de Rei, i jo vaig fer per primer cop en la meva vida escaquística, la Defensa Alekhine. Al principi, vaig sorprendre una mica a aquest Gran Mestre, ja que es va quedar en el meu tauler pensant quina jugada fer, varies vegades, però finalment, en Moskalenko va acabar impossant la seva classe i vaig acabar abandonant, abans que em fés escac i mat. Com em va comentar en Moskalenko al finalitzar la partida, (al piscolabis del final), tenia que haver capturat abans, quan tenia la possibilitat de fer-ho, un peó que tenia dèbil a d3, i llavors hauria quedat jo amb un peó de més, però amb molta partida per endavant, no obstant. Com va comentar-me en Moskalenko, no sabia que fer al principi contra aquesta defensa tant poc coneguda i que segons la meva opinió, s´està cometent una grandíssima injustícia amb ella, ja que jo crec que és molt i molt bona, encara que pràcticament no es veu per competicions i torneijos "seriosos", etc........., sino de forma molt i molt esporàdica, com una vegada que la va jugar el GM noruec Magnus Carlssen contra Vésselin Topalov, a la passada edició del supertoneig de Morelia-Linares, i en algun altre Campionat més, però la presència de la Defensa Alekhine es casi nul-la en la actualitat. En Xavi em va comentar que aquesta Defensa és arriscada, però jo crec que si vols jugar a guanyar, has de córrer cert riscos. Si vaig poder sorprende a aquest Gran Mestre en l´obertura, tot i que va jugar molt i molt bé, ja que la seva qualitat és absolutament indubtable, a Badalona podré sorprendre segur, a més d´un rival, i fer que així es "mengi" el rellotge. Com a curiositat, dir que en Moskalenko em va dir que mai li havien fet aquesta Defensa, l´Alekhine. No obstant, va saber jugar-la molt i molt bé.

D´altra banda, a l´hora de jugar contra en Moskalenko, tenia dos grans desaventatges, ja que aquest Gran Mestre és un gran especialista de dues defenses que he fet servir ja molt, amb més o menys éxit, com són la Defensa Francesa i el Contragambit Budapest. D´altra banda, la Siciliana que també és un altre recurs meu, (sobretot la Variant del Drac, i també la Najdorf), seria un "suicidi" contra un rival molt superior. Potser tenia que haver tornat a fer servir una de les defenses de la meva "infantesa", (i en segons quins moments puntuals, també l´he tornat a fer servir), com és la Caro-Khan, que és molt més sólida i potser també idónea enfront de rivals molt superiors a un mateix.
No ho se, sigui com sigui, vaig jugar bé l´obertura, tal i com em va dir en Moskalenko, i això em dóna moltíssimes garanties de poder-la fer servir amb éxit al molt dur torneig d´Agost, a Badalona. També, el factor "sorpresa" s´ha de tenir molt en compte, ja que al ser una defensa que pràcticament casi ningú utilitza, farà pensar més i més als meus rivals, i/o els farà cometre errors d´obertura. Però a banda d´aquesta Defensa, també m´agraden molt d´altres, i que també voldria provar, com la Escandinava, la Berlinesa, etc........., i que també me les estic preparant. Vull dir que estic mirant d´ampliar més el meu repertori d´Obertures i Defenses, per mirar de no ser tant previsible en el meu joc, etc........

Bé, tot seguit adjunto la meva partida davant el Gran Mestre Viktor Moskalenko:

Blanques: GM Viktor Moskalenko - Negres: Llorenç Maza

Simultànies de Llavaneres 2008

1. e4 - Cf6; 2. e5 - Cd5; 3. c4; Cb6; (queda plantejada així la Defensa Alekhine, amb la variant coneguda com l´atac dels dos peons; fins aquí tot es teóric); 4. a4!? , (aquesta és la novetat; és molt clar que és vol guanyar el cavall de b6 que no té retirada possible, amb 5. a5; el teóric es 4. c5 - Cd5 ; 5. Cc3 o Ac4) - a5; 5. c5 - Cd5; 6. Cc3 - Cb4 , (en fer aquesta jugada, vaig pensar que aquest cavall aquí és molt molest i que costarà bastant de treure´s d´aquí, a banda que puc mirar de plantejar alguna amenaça); 7. Cf3 - d6; 8. cxd6 - exd6; 9. exd6 ; Axd6; 10. Ae2 ; Af5; 11. d3 - Ae7; 12. 0-0 - 0-0, (la equivocació per part meva; crec que era possible capturar amb el cavall o l´alfil en d3, quedant momentàniament amb un peó d´avantatge, però amb molta partida per endavant); 13. Ce4 - Dd5; 14. Ae3 - Tfd8; 15. Cd4 - Cxd3?? , (la errada decisiva; ara ja no puc capturar aquest peó, sense perdre una peça menor); 16. Cxf5!! - Dxf5; 17. Axd3 - Cc6, (una altra errada que vaig cometre, ja que vaig deixar aquest cavall massa temps sense jugar-lo); 18. De2 - Cb4; 19. Ab1 - De6; 20. Df3 - Db3?? - 21. Cg5 - Af6; 22. Axh7+!! - Rh8, (aquí ja no tenia cap defensa possible); 23. Dh3 - g6; 24. Axg6+ - Rg7; 25. Dh7+ - Rf8; 26. Ac5+ - Re8; 27. Axf7+ , (l´escac i mat és inevitable, per no parlar ja de la Dama negra, que està completament perduda. Considerant tots aquests factors, vaig decidir abandonar i no "arrossegar-me" més). Resultat: 1 -0 a favor del GM Viktor Moskalenko.

Bé, al final, com veieu, va passar el que tenia que passar lógica i normalment, que guanyés amb molta autoritat en Moskalenko. No obstant, la obertura crec que va estar molt bé i que la puc fer servir amb moltíssimes garanties, al supertorneig de Badalona del mes d´Agost. Però no se si faré servir aquesta Defensa o d´altres més "segures" i practicades, com les que he esmentat abans.

De la partida d´en Xavi, que estava assegut al meu costat, només puc dir que en Moskalenko va sortir de cavall de Rei, (1. Cf3), i en Xavi també (1 ........ Cf6). Va ser una partida molt igualada, de principi a fí, amb iniciativa però per en Moskalenko. Finalment van acordar taules en un final molt complicat de jugar. En Moskalenko va proposar taules i desprès de pensar-ho mínimament, en Xavi va acceptar. Finalment, unes taules molt i molt merescudes. Realment està en una molt bona forma escaquística, en Xavier Andiñach. Moltíssimes felicitats per tot plegat, Xavi!!

El meu pare que també va participar a les simultànies, però, va perdre, com jo.

Finalment, he de dir que l´any que ve tornaré a participar, si puc, (si estic a temps al tornar de quan m´agafi alguns dies de vacances), en aquestes simultànies, on tot va estar molt i molt bé. He de dir que va ser molt encertat que tots els participants tinguéssin un obsequi-record d´aquesta gran cita, i que els dos trofeijos més grans que es van repartir, (dos als adults, on en Xavi va recollir-ne el 1er premi, i dos als infantils), van estar també molt i molt bé. I el "pica-pica" que es va fer al final, també va estar molt i molt bé, i torno a repetir que estava tot realment deliciós.

Abans d´acabar la crónica, però tinc que fer constar l´aportació molt positiva que va fer el nostre club, el Laetània Alella, aportant material d´escacs per a aquestes simultànies.

Ja, per acabar amb aquesta crónica, us adjunto dues fotos del Gran Mestre Viktor Moskalenko.

Crónica d´un català per les "Espanyes".









La setmana passada ni el meu pare ni jo vam ser aparellats en la 9ª ronda del Social de Primavera del Laetània, ja que estàvem de "mini"-vacances, i per això no puc fer una crónica d´aquesta. En tot cas, he de dir però que només hi havia en principi dues partides programades. En primer lloc, en Bienvenido, amb les peces blanques, contra en Xavi Klimt, i en segon lloc, en Joan Ramon, també amb blanques, contra l´Alejandro. Tota la resta de jugadors descansavem. No obstant, però, crec que aquesta ronda finalment, a darrera hora es va aplaçar per a aquest Divendres. (El Diumenge al matí vaig participar en les simultànies que oferia el GM Viktor Moskalenko, que resideix aquí al nostre país, i he de dir que va ser una trobada molt i molt positiva i que sense cap mena de dubte, si puc repetir, repetiré l´any que ve, ja que va estar molt i molt bé. D´aquest tema en tractaré en d´altre article).

Aquest cronista va marxar de vacances, juntament amb tota la família, el Dimecres al matí fins al Dissabte al migdia, i vam fer un "tour" turístic per les "Espanyes". Vam fer totes les nits a Peñíscola, però també vam visitar d´altres llocs, com Benicarló, (que està casi al costat, per fer-vos d´una idea, com de Alella a Masnou, més o menys, és a dir, uns 10 minuts o menys, amb cotxe; allà a Benicarló vam veure el club d´escacs de Benicarló, i tot i que no vam entrar al local, per fora es veia que tenia molt bona pinta), i també vam anar a Teruel, a veure els pobles de la meva família, dels meus avis (en pau descansin) i de la família dels meus pares també. És a dir, que vam anar Montanejos, (on vam comprar uns roscos molt i molt bons, típics d´allà, a la panaderia del poble, al entrar, bàsicament al costat de dos grans hotels, on en un d´ells vam estar-hi l´altre cop); Puebla de Arenoso, (on l´aigua de la Font de la Salut, és per mi, de llarg, la millor de totes les fonts dels pobles de la regió), també vam visitar el poble desaparegut Campos de Arenoso, (per la construcció del famós i polèmic pantà en temps del "caudillo"), que precisament era el poble de la meva àvia materna. I també vam visitar Mora de Rubielos y Rubielos de Mora, aquests ja per motius bàsicament turístics i per comprar un bon "assortiment" de pernils i embutits, ja que tenen fama de ser molt i molt bons, els de Teruel, i una vegada que vam estar per Montanejos, també ens vam apropar a Rubielos de Mora, (aquest any però, ens vam confondre una mica, i vam anar a Mora de Rubielos, en lloc d´a Rubielos de Mora, però sort que aquests dos pobles estàn molt a prop l´un de l´altre), a la molt famosa i bona Casa Mata, i ens va sortir un pernil molt i molt bò, tant o més que un d´ibèric. Si alguna vegada aneu per allà, no dubteu gens a anar-hi, ja que val molt la pena. També vam visitar-hi Cirat, on vam comprar fruita molt i molt bona.

També però vam visitar Peñíscola i vam fer-hi turisme pel poble i vam aprofitar per visitar el famòs Castell del Papa Luna i visitar les seves tendes, on vam comprar diverses coses, com 1 licor de Cola i pastissets típics d´allà, (a banda, jo també em vaig comprar un bumerang, ja que em feia moltíssima il-lussió tenir-ne un, i vaig aprofitar la ocassió). També a la llibreria (kiosk) del poble, molt a prop d´on passavem les nits, vaig trobar un petit tauler d´escacs i de dames, però de molta qualitat, que no vaig dubtar gens en comprar-me, ja que em vaig oblidar de portar el tauler portàtil, (magnètic), que tinc al despatx. També, però, em vaig oblidar de portar-me material d´estudi, llibres i revistes d´escacs, etc....., però vaig reproduir de memòria obertures i defenses que m´estic preparant pel "tour de force" del mes d´Agost, amb els molt importants i durs torneijos de Badalona primer, i desprès, el nostre, d´Alella. No obstant, però, quan vagi a Barcelona he de mirar de comprar-me peces d´escacs de tamany normal, (i també un tauler), encara que siguin de plàstic, per tenir aquest tauler al despatx, i també, si puc, per portar-lo de viatge.

Del que puc donar fe és que per Espanya es menja molt i molt bé, i pràcticament en qualsevol lloc, restaurant, panaderia, etc........, i compris el que compris, i encara més si són coses típiques d´allà. La veritat és que el poc pes que vaig perdre abans d´anar de vacances, amb molt d´esforç físic i dieta, el vaig recuperar inmediatament. Ara bé, a Catalunya també es menja molt i molt bé, i també pràcticament per tot arreu, no només per Alella i Masnou, sino també pels pobles de la costa, com Llavaneres, Premià, Vil-lassar, Canet, etc........ Però no només per la província de Barcelona, sino també per les zones de Tarragona, Lleida i Girona. Per possar un exemple, he de dir que les Borges Blanques està molt i molt bé, i com visita turística, el monestir de Poblet està molt i molt bé també. Però n´hi han moltíssims més de bons exemples com aquests.

Com a conclussió puc dir que ens podem sentir molt afortunats d´estar en aquestes terres tant i tant bones, on no només hi han pernils i embutits molt i molt bons, sinò també fruita, oli, pà, i també peix, (a Peñíscola i a Benicarló, on ens vam apropar al mercat i vam comprar fruita i peix, ja que desprès de tant menjar pernil i embutits i plats típics d´allà, ens venia molt de gust menjar peix, i vam comprar dos kilos de peix petit, "boquerones"), una mica de tot, molt i molt bó.

Molt segurament, quan pugui, intentaré fer una mica més de turisme i vacances, qui sap si per Catalunya o per algun lloc d´Espanya, no ho se, això encara està per decidir, i encara no se ben bé quan, ja que al mes d´agost estaré molt ocupat preparant-me i jugant a escacs, a Badalona i a Alella també.

P.D: allà a Peñíscola, al kiosk del poble podia parlar tranquilament en català, ja que m´entenien perfectament, (allà també es parla el valencià), i a una tenda de "tot a 1 €", vam trobar una dona que també tenia molt d´accent "català", i que em va dir a mi i a la meva germana que va passar la seva joventut molt de temps per a Alella i per Masnou també, quan anava a ballar, etc.........

dissabte, 12 de juliol del 2008

Crónica de la 8ª ronda del Social Laetània.

Aquesta ronda malgrat les absències, escaquísticament parlant va ser molt interessant, sobretot pel que fa referència al match entre el Xavi Klimt, amb les peces blanques, contra l´altre Xavi, el nostre Capità i President, el Xavi Andiñach.
La partida va ser molt interessant, ja desde el principi. En Klimt va sortir de Peó de Dama, (1.d4 ), i l´Andiñach va respondre Cf6 . En la segona jugada, en Klimt va fer Cc3 , i aviat l´Obertura es va materialitzar en una de les múltiples variants de la Defensa India de Rei, (que guarda també molts punts de contacte amb la Defensa Pirc). La partida va ser molt igualada, i en Klimt, tot i portar desavantatge d´un peó, tenia la iniciativa, i tenia "chances" de fer bones combinacions, etc..... Finalment, l´Andiñach va poder activar les seves peces i anar tancant mica en mica a en Klimt, "condemnant-lo" a una possició una mica pasiva, on no tenia cap compensació pel peó que portava de desavantatge. No vaig veure el final de la partida, però crec que al final s´acabaria imposant el Xavi Andiñach.

Pel que fa a l´altre partida, el Bienvenido portava les peces blanques contra en Joan Ramon. L´obertura va ser mal tractada pel Bienvenido, ja que la seva possició no era gens bona; en Joan Ramon en l´obertura, va jugar molt sólidament, però potser hauria acabat decidint molt abans la partida al seu favor si hagués jugat més enérgicament. Tot i això, crec que va tenir les seves "chances" també. Concretament, en una variant, crec que podia guanyar una torre, o almenys, la calitat, això si, amb compensació també, per 1 o 2 peons, pel Joan Ramon. Malauradament, en Bienvenido no va aprofitar les seves opcions, i va quedar amb un peó de desaventatge, i en el final de torres, (amb peons i alfils blancs per part de cada un, també), en Joan Ramon va anar imposant mica en mica la seva técnica. Tampoc vaig veure el final d´aquesta partida, però crec que en Joan Ramon també acabaria guanyant.

L´Emili i el Borja descansaven, en aquesta ronda.

Aquest cronista jugava amb les peces blanques contra el jugador del club veí, el Masnou Casino, en Jordi Olleta. Malauradament no es va presentar.
I l´Alejandro Chacón, malauradament tampoc es va presentar, i jugava amb les peces blanques contra el meu pare.

D´aquesta forma, al final vam decidir avançar una de les partides de la 9ª ronda, i vaig jugar amb les peces negres contra el meu pare.
Va sortir-me de peó de rei i vaig plantejar la Defensa Siciliana, Variant Najdorf. Tot i jugar molt ràpid el meu pare, la partida no va ser molt fàcil. Només vaig decidir la partida en aprofitar dos petits cops tàctics que va passar per alt, (molt segurament provocats per jugar tant i tant ràpid, sense possar-hi la deguda atenció), i que al final van fer que decidís la partida al meu favor. Finalment, vaig fer escac i mat.

No obstant, pel que fa a la 8ª ronda, en el meu cas, he de dir que obtenir el punt així, "a sac", sense jugar, no és gens estimulant, i si pot ser, m´agradaria molt poder jugar la partida que em falta contra Olleta. El que passa és que no se si podré fer-ho, ja que molt segurament m´agafi uns dies de vacances i marxi amb la família, per gaudir d´uns molts merescuts dies de descans.

Sigui com sigui, he aconseguit un dels meus objectius per a aquest Social i era el de provar coses noves, i amb "relatiu" éxit, i reservar-me les meves "armes" secretes, en els molts durs i forts torneijos del mes d´Agost, a Badalona i a Alella.
El dia 20 de Juliol, però no se si podré anar a les simultànies que es fan a Llavaneres, ja que no se si estaré de vacances, etc....... Seria una veritable llàstima, ja que seria una molt bona prova de foc, abans d´iniciar el "tour de force" del mes d´Agost.

Bé, fins la propera ronda. O això espero i desitjo també.

Continuarà ..........................

dimecres, 9 de juliol del 2008

Només escacs?!

Aquest article va dirigit sobre la portada i la pàgina 10 de la revista Jaque, en el mes de Juliol de 2008. Deixant de banda els continguts purament escaquístics, que són molt bons, la veritat és que crec que han inclós dues desafortunades imatges que molt segurament despertaràn la ira del públic femení, o almenys de certs sectors i/o persones.

Que una model com Violeta Sechkova estigui en el supertorneig MTel de Sofía, si, es notícia, ja que és una model bulgara, coneguda, i a més a més, va ser la anfitriona de la festa "Blanco y Negro", en la que es va subastar la cadira en la que el GM Véselin Topalov, (l´ídol i "heroi" local), es va asseure en el citat Torneig.

El que passa és que clar, per deixar patent que es una model famosa, molt maca i atractiva també, d´això no en tinc cap mena de dubte, (va ser portada de la edició bulgara de la revista "Maxim", i li van dedicar un reportatge fotogràfic, etc....., també), crec que no s´haurien d´haver possat segons quines imatges "provocadores", sobretot quan la citada model no va possar d´aquesta forma, ni tampoc es que calgués, vaja.

De tot plegat, puc deduir que degut a la època estival en que ens trobem, la calor tan forta i agobiant que fa, que augmenta cada cop més i més, (ara ve a "huevo", com dirien en castellà allò de "la primavera la sangre altera", sense cap mena de dubte per l´augment de temperatura que fa, més agradable, etc........, i sembla ser que a l´estiu continua i potser s´accentua encara més aquesta "tendència"), potser s´han despertat certes hormones i certs instints "molt salidorros". No obstant, també s´ha de dir, que mirat desde d´un punt de vista de mercat i de màrketing, la "jugada" ha estat rodona, ja que degut a que la societat en que ens trobem i bàsicament en aquest esport, on el públic majoritàriament es masculí i heterosexual, vull dir, que això en principi, augmentarà notablement les vendes de la revista, etc........ El que clar, potser és una mica trist que hagin de recórrer a segons quines fórmules per mirar de vendre més i més.

En canvi, si veíem el reportatge de la revista Peón de Rey, en el número de Juliol-Agost, (la "competència" directa, tot i que no ho crec pas, ja que les dues estàn molt i molt bé, i si tens prou diners, no triis només una, ja que les dues revistes són molt i molt bones), no hi ha cap "sortida de tó", en el referit reportatge sobre aquest torneig.

Clar, que abans, a la revista Jaque, anteriorment, al mes de Setembre de l´any 2004, però aquest cop sense ser tan "explícits", van dedicar un reportatge escrit i també fotogràfic sobre les dones que juguen a escacs i que són també en certa forma, models, (com les GM´s Alexandra Kosteniuk, Antoaneta Stefanova, i la supertop model Carmen Kass entre d´altres; totes elles, no cal dir-ho, són també molt maques i atractives), etc........, vull dir que molt segurament van fer "babejar" també a més d´un i d´una. Carmen Kass he de dir que és una gran aficionada als escacs, i sempre ha estat d´una o altre forma relacionada, i actualment, crec que és la Presidenta de la Federació d´Escacs d´Estonia, el país on va néixer. Carmen Kass ha estat i és també una model mol famosa i ha sigut portada, entre d´altres moltes, de revistes tan prestigioses com Vogue i Madame Figaro, en diversos païssos.

Jo personalment, crec que els reportatges d´escacs no necessiten pas aquestes "coses" per promocionar-se, etc........., com passa en altres esports, com el bàsket amb les cheerladers, etc......, però en tot cas, tampoc surten en les fotos dels reportatges als diaris esportius, etc........

En tot cas, millor aquesta portada que no abans d´altres, com per exemple, la del lavabo on soposadament va fer "trampes" en el lamentable "affaire" del match entre els GM´s Topalov i Vladimir Kramnik, on es reunificaven les dues "Corones" de Campions Mundials, (la de la FIDE i la "clàssica", desvinculada llavors de la FIDE), en una de sola. Aquest Campionat del Món va estar molt bé pel que fa a la reunificació del Títol Mundial, ja que no es podia admetre ni sostenir tampoc, tenir a un Campió Mundial "Oficial", per part de la FIDE, i un altre "oficiós". Però l´espectacle en que va degenerar tot allò va ser realment molt trist.

Respecte al Torneig de MTel, en el plà escaquístic, destacar la gran forma que manté Vasili Ivanckuk, (també conegut "carinyosament", com "Chuky"), que amb casi 40 anys, que té, (39), conserva una força de joc molt i molt bona. Ivanchuk va guanyar aquest molt fort Open, (i també el de Lleó), imposant-se a Topalov i a Anand, respectivament, on aquí tenen també els seus "feus".

En tot cas, pel que fa a la longevitat escaquística, destacar actualment al GM Viktor Korchnoi, també conegut com l´"enfant terrible", que als seus casi 80 anys, (77 anys crec que té), continúa donant molta guerra en diversos forts torneijos internacionals. I pel que fa als GM´s del passat, destacar entre d´altres, a Edward Lasker, que va ser Campió del Món durant molts anys, defensant amb éxit la seva Corona, i només va ser destronat per un altre gran geni, (el en el seu dia nen prodigi), el GM cubà José Raúl Capablanca, (que també va ser destronat per un altre grandíssim GM, com va ser l´ Alexander Alekhine).

Comença la nova temporada estiuenca d´Opens.

En principi, com sempre, jo us recomano molt de jugar el XXXIV Open de Badalona, al mes d´Agost, (de l´1 al 9, si no recordo malament). Realment està molt bé, sobretot per la gran afluència de gent de tots els païssos i nacionalitats, que hi van, com el GM Viktor Moskalenko, entre d´altres, i també GM´s del nostre país, com ara el Marc Narciso, en Jose Manuel López, alias "SuperLópez", etc.....

D´altra banda, en aquest torneig casi sempre es veuen "vells" coneguts, com ara del
club Cirera, del Canet, etc........, i seria molt bó, crec jo, establir-hi contactes, per veure si es decideixen a apuntar o no al nostre Open d´Alella, etc.......

Aquest Open consta de dos grups. El B que es fins a 2000 punts elo, crec, i l´A, que en teoria, es per jugadors de més de 2000 punts elo, tot i que em sembla que si tens més de 1950 pots escollir jugar al grup A o al grup B. No se, haurieu de consultar les bases per veure com va tot:

http://www.cesantjosep.com/open/

El que si es del tot cert es que si s´apunta més d´un jugador d´un club, a més a més
de la competició individual, hi ha un altre per equips. És a dir, que es poden formar grups de 4 jugadors per formar 1 equip, i qui sap si podríem optar per conseguir algun premi. Jo crec que si, que podríem formar almenys 1 bon
equip.

També us volia recomanar aquest altre Open: http://www.cotxeres-casinet.org/open/

, el de Sants, perquè també es molt important, etc........, però coincideixen alguns
dies amb el nostre, i per tant, és moltíssima mala sort, perquè em feia molta il-lusió de jugar-lo, etc.......

Però també hi han dos més Opens que estàn realment molt bé:

http://www.ajedreznd.com/2008/santmarti.html

El del Sant Martí, i aquest altre, de la Barceloneta:

http://www.ajedreznd.com/2007/barceloneta.html

Com veieu, hi ha oferta de sobres per qualsevol mes de l´estiu, al juliol, a
l´agost, i al setembre.

Jo, personalment, em decidiré per jugar el Torneig de Badalona i el nostre, d´Alella, que són els que pràcticament sempre acostumo a jugar, tot i que no descarto jugar-ne algun altre al Setembre.

Tot dependra del meu estat d´ànim i físic, etc......, desprès d´aquests molts durs torneijos, etc....., i sobretot, dels dies que m´agafi per fer vacances, ja que molt segurament, aquest any si que m´agafaré alguns dies o setmanes, per gaudir d´uns
molts merescuts dies de descans, etc.........

També m´agradaria moltíssim jugar-ne algun altre abans de l´agost, com el de la Lira:

http://www.ajedreznd.com/2008/liraestiu.html

, que també deu estar molt bé, però segurament m´agafaré uns dies de descans, tot i que no desconectaré del tot, ja que el dia 20 de Juliol aniré a Llavaneres, a jugar en les simultànies que fa el GM Viktor Moskalenko. Bé, nois, a veure si us podeu "escapar" també, i us animeu a venir.

Crónica de la 7ª ronda del Social Laetània.

En aquesta ronda malauradament tampoc hi ha res a destacar, escaquísticament parlant. Jo vaig jugar amb les peces blanques contra el Bienvenido, que tot i no jugar partides "serioses", de campionats, va oferir una molt bona resistència, però al final el vaig acabar guanyant.

De les demés partides, l´Emili, amb les peces negres, va perdre contra el Xavi Klimt. De fet, crec que al final estava a punt de fer-li mat, ja que es va tancar massa amb el rei, l´Emili.

De la resta, cal destacar les absències. L´Alejandro, havia d´anar amb les peces blanques, crec, però malauradament, en Borja no es va presentar. Tot i que si haguéssin jugat, crec que s´hauria acabat impossant l´Alejandro, ja que crec que té una mica més de nivell de joc que el Borja.

I en Joan Ramon havia de jugar amb les peces blanques, em sembla, contra Olleta, però aquest senyor tampoc es va presentar. No obstant, crec que en Joan Ramon també acabaria guanyant.

Finalment, en Xavi Andiñach, (que està inmers en els exàmens d´Universitat, i desde aquí et desitjo moltíssima sort i força per tirar-ho tot endavant), i el meu pare, van descansar.

Bé, no obstant, aquest torneig està sent una molt bona forma d´entrenament, almenys per la meva part, ja que estic provant coses noves, alhora que em reservo les meves "sorpreses", de cara als torneijos tan durs i forts, de Badalona, i el nostre d´Alella, i qui sap si m´apunto a algun més al mes de Setembre. Dependrà de com estigui de forma física i moral, desprès d´aquests torneijos.

De totes les partides que he jugat, n´estic pràcticament molt orgullós de totes, i destacar-ne una en concret, se´m faria molt díficil, la veritat. En tot cas, la més "igualada" que he tingut, ha estat la que vaig jugar amb el Xavi, on es va decidir tot en un final de alfil contra cavall. Tot i que vaig perdre, al final, va ser una partida molt bona, tot i que també va tenir els seus errors, per part de tots dos, en la obertura, el mig joc, i en el final també.

Ara només cal pensar en la propera ronda, on tornaré a provar alguna cosa nova, aquest cop, en principi, amb les peces negres.

Bé, fins la propera ronda.

Continuarà ..............