Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pàgines

Etiquetes

Etiquetes

Reinaxença

Reinaxença

Seguidors

Blog per parlar bàsicament de temes d´escacs i de jocs de tauler relacionats, com ara el shogi, el go, etc......, i de molts diversos temes i gustos com ara musicals, cròniques de sèries de TV, de cinema, etc...., d´una mica de tot vaja. Bé, espero i desitjo que us agradi a tots i a totes. Llorenç Maza.

Arxiu del blog

El Blog de Catulo

Blog de catulo

catulo

sekai

Cercar en aquest blog

sekai

Entrada destacada

TERÀPIA DE SHOCK - "Sense Tu"

BAE I am very sorry. I need you.

divendres, 22 d’agost del 2008

Crónica de la 6ª ronda de l´Obert d´Alella.

Ahir va ser una molt bona jornada pels jugadors del nostre club, jo que tant jo com en Xavi Andiñach, com el futur fixatge per l´any que ve, en Joan Ramon, ens vam anotar el triomf. Per part meva, vaig tornar a plantejar (amb les peces blanques) l´Obertura Larsen i el meu rival va caure en un molt greu error tàctic, ja desde l´Obertura mateix, on es va deixar una Torre neta, sense cap mena de compensació. No obstant, a la segona ronda, en la mateixa variant, el meu rival va aprofitar les meves imprecissions per atacar-me el rei i guanyar-me, (molt curiosament, en perdre ahir, aquell noi es va enfadar i es va retirar inexplicablement del torneig; potser es que ja no tenia cap opció per optar a algun premi final, qui sap, i també, perquè va perdre amb un rival inferior a ell en quant a punts elo). Aquesta vegada, però, tenia la lliço ben apresa i vaig capturar la torre casi inmediatament i no vaig deixar opció a que el meu rival desenvolupés les demes peces. Desprès, vaig treure l´alfil negre, amb el que havia menjat la torre enemiga, cap endarrera, per tal de col-laborar en la defensa del meu rei que estava una mica exposat. La resta va ser més o menys fàcil, ja que em vaig dedicar a cambiar les peces, concretament les dames, i desprès acabava guanyant una peça menor, un alfil o un cavall. El meu rival, va decidir, molt encertadament, abandonar inmediatament. Al final, un altre punt més al sac, i de moment estic mig punt per sobre d´un rival directe, per tal d´optar a un dels triomfs finals. Encara queden tres rondes però, i cal anar-hi amb molt de comte, ja que pot passar qualsevol cosa.

En Xavi també es va impossar més o menys amb relativa facilitat, amb les peces blanques, crec, contra el meu botxí de la 3ª ronda, un dels jugadors del Club d´Escacs Sant Josep, en Tosses. En Xavi aviat va arrivar a un final de rei i peons, pero amb aventatge d´una peça menor per a ell, concretament un alfil blanc. Al final la peça de més va acabar sent definitiva per decantar el seu triomf final. Decididament, el premi al millor jugador local, és cosa de dos, entre el Xavi i jo, ja que només porta mig punt més que jo.

En Joan Ramon ho va tenir una mica més complicat, (també portava però les peces blanques, crec), ja que va tenir una lluita una mica díficil entre un alfil i un cavall contra una torre pel seu rival, però amb més peces també per part dels dos. No vaig veure el final de la partida, però no crec que degués ser molt fàcil. Al final, una molt treballada victória.

Pel que fa al capdavant de la classificació, també es cosa de dos. Vidarte i López Agustench mantenen el pols.

En definitiva, està tot molt obert i emocionant, i tot i que potser la xifra de participants es una mica petita, hi ha molta competitivitat, en pràcticament tots els taulers.

Pel que fa a la 7ª ronda em toca un rival molt superior en quant a punts elo i amb molta experiència també, com es tracta del Sergi Aparicio, un dels jugadors del club veí, el Masnou Casino. Intentaré jugar les meves cartes, potser fent alguns petits canvis en el meu estil de joc, e intentaré aconseguir com a mínim mig punt, encara que intentaré lluitar per obtenir el punt sencer, si puc clar. Si en la jornada d´avui puntués, seria un molt bon pas per intentar assegurar-me algun triomf final, (com el de millor jugador del tram de 1700 punts elo), ja que avui juguen entre ells dos rivals directes, com són en Josep Mª Domenech Vila, amb les peces blanques, contra en Rafael Frias Toribio. A veure si hi ha sort i fan taules els dos, ja que crec que seria el millor resultat per mi, sobretot si jo aconsegueixo algun punt.

Bé, fins la propera ronda. Espero i desitjo que tot em vagi bé, segons els meus plans.

Continuarà ................

P.D: també avui és el "darrer tren", per tal de poder jugar amb les peces i el tauler de fusta, que queda sempre molt més maco, etc........., a més a més de tenir una taula própia per a tú i el teu contrincant també.

dijous, 21 d’agost del 2008

Crónica de la 5ª ronda de l´Obert d´Alella.

La 5ª ronda de l´Obert d´Alella tampoc no va ser gaire positiva pels jugadors del nostre club. Jo vaig cometre un greu error a l´Obertura, quedant amb una peça menor menys, (un alfil blanc), sense cap mena de compensació, i poc desprès d´"arrossegar-me" una mica, vaig perdre, i vaig decidir abandonar, (intentant reservar forces per la duríssima partida que tinc avui; segurament hagués acabat perdent també, ja que el meu rival d´ahir, a més a més de jugar molt i molt bé, també és molt fort, resistent i persistent). En Xavi, que conduia les peces blanques, va perdre una partida contra el sempre rival molt fort, en Vladimir Zaiats, q va superar pels péls el control de temps, i que portava un peó de desaventatge, però finalment va acabar guanyant la seva partida, (així en Zaiats va guanyar a en Xavi, q crec q l´any passat va ser el seu "botxí").

En Joan Ramon es va imposar amb relativa facilitat a en Raúl García Pitarch, que es va deixar fer dos dobles de cavall i va acabar perdent les seves dues torres, i perdent poc desprès la seva partida.

Pel que fa al capdavant de la classificació, Vidarte i López Agustench continuen dominant la classificació i qualsevol dels dos es pot endur "el gat a l´aigua".

Per a la ronda d´avui tinc un altre "match ball" si vull optar a algun premi final, com ara quedar millor jugador local o millor del meu tram, (de 1700 elo), ja que em toca un rival directe, en Josep Mª Domenech Vila, que porta mig punt més que jo, i que no me n´he de refiar gens ni mica del seu elo, (1705), ni tampoc per la seva curta edat, ja que està fent un Campionat molt i molt bó aquest nano, jugant molt i molt bé, amb molt bones partides i també de molta duració. Resumint, que no serà un rival gens fàcil i que si vull endur-me el triomf final, tindré que treballar molt i molt, (d´altra banda, el meu rival vé amb força moral, ja que ahir va guanyar, amb les peces negres també, contra un rival superior en quant a punts elo, i que va ser un dels meus botxins de l´any passat, el sempre perillós Eduard Serentill). Tampoc té gaire importància que l´any passat també hagués guanyat al me jove rival, amb un altre Obertura, això si, amb la Bird. Intentaré buscar l´efecte "sorpresa" novament, tot i que el seu company de club, en Raúl, molt segurament l´haurà aconsellat, etc........., sobre el meu estil de joc a l´obertura, etc........., i potser l´efecte sorpresa que intento buscar no serà pas tan gran com jo voldria.

També és la meva darrera oportunitat si és que vull tenir alguna opció de jugar amb les peces de fusta, reservades fins al tauler 7, si no m´erro.

Bé, fins la propera crónica. Espero i desitjo poder-me anotar un nou triomf, o com a mal menor, aconseguir mig punt almenys.

Continuarà .................

dimecres, 20 d’agost del 2008

Crónica de la 4ª ronda de l´Obert d´Alella.

En aquesta ronda, va haver-hi una sort "dispar" pels integrants del nostre club. Jo, vaig guanyar, per fi, amb les peces blanques, (vaig tornar a fer l´Obertura Larsen i el meu rival em va plantejar la variant de la Diagonal Oberta, amb 1 ..... d5), a en Raúl García Pitarch, del Club d´Escacs Mataró, un "vell" conegut i amic també, i asidu del nostre Torneig. Va ser una partida molt maca, emocionant i combativa, on en vaig imposar en el final. Em va costar molt de guanyar, la veritat, es que va ser molt díficil, tal com preveia, ja que avui dia no hi ha enemic fàcil, com molt ben diu el tópic futbolero, independentment dels punts elo que es tinguin. Bé, de moment porto 1,5/4 i puc optar a algun triomf final, com quedar millor del tram de 1700 o potser millor jugador local, qui sap, però en Xavi porta mig punt més que jo, i en principi pot quedar ell també millor jugador local, enlloc de jo.

En Xavi, en aquesta ronda, va perdre, amb les peces negres, contra un rival molt fort, tant en punts elo, com de força de joc. En Joan Ramon va tornar a perdre i per la 5ª ronda jugarà al darrer tauler contra el meu anterior rival, en Raúl. Tampoc ho tindrà gens fàcil, sobretot tenint en compte que anirà amb les peces negres, i que sempre es un petit desavantatge.

Pel que fa a mi, a la 5ª ronda em toca un dels meus "botxins", de fa ja alguns anys, on em va guanyar el meu rival, (superior a mi en quant a punts elo, i en teoria també, en quant a força de joc), i també conduint les peces blanques. Intentaré buscar l´efecte sorpresa, tot i que no crec que sigui tant, ja que intentaré plantejar la defensa que vaig fer l´altre cop, però introduint-hi alguns canvis que espero i desitjo que funcionin millor que les altres variants que vaig fer. En Xavi també ho tindrà una mica complicat, ja que té que jugar contra un "ós" molt dur, en Vladimir Zaiats, però conduint en Xavi les peces blanques, això si.

Pel que fa als primers llocs de la classificació, un grup nombrós de 5 jugadors, persegueixen a Vidarte i López Agustench, que porten només mig punt d´aventatge, (els dos). És a dir, que encara està tot molt obert i emocionant, cosa que es d´agrair, ja que afavoreix l´espectacle, etc........

Bé, fins la propera ronda. Espero i desitjo, almenys, obtenir mig puntet, ja que m´aniria molt i molt bé de cara a augmentar una miqueta el meu molt disminuit elo.

Continuarà ...............

dimarts, 19 d’agost del 2008

Crónica de la 3ª ronda de l´Obert d´Alella.

En aquesta tercera ronda, no hi va haver sort, i vaig tornar a perdre. Aquest cop no va funcionar del tot bé la Defensa Alekhine, i em van acabar fent escac i mat. En Joan Ramon va tornar a perdre. En canvi, el Xavi va tornar a guanyar i es perfila com a guanyador del premi al millor jugador local.

Pel que fa al capdavant de la classificació, Vidarte i López Agustench es perfilen com a candidats per optar als triomfs finals.

Per a aquesta 4ª ronda em toca un "vell conegut", en Raúl García Pitarch, del Club d´Escacs Mataró, que ahir va fer unes molt meritóries taules contra un rival també fort, i sense cap mena de dube, no em posarà les coses gens fàcils per guanyar, (tampoc me he de confiar per la diferència de punts elo entre els dos, ja que com molt bé diu el tópic futbolero, "no hi ha enemic petit"). Intentaré buscar també l´efecte "sorpresa", com casi sempre faig.

Bé, fins la propera ronda, (espero i desitjo poder estrenar el meu "casillero").

Continuarà ...........

dilluns, 18 d’agost del 2008

Crónica dels dos primers rounds de l´Open d´Alella 2008.

Ja ha començat el nostre Open d´Alella, (del 16 al 24 d´aquest mes d´Agost), i en primer lloc, s´ha de lamentar el descens nombrós de jugadors, sobretot del nostre club, ja que en principi només som dos, aquest mateix cronista i el nostre President i Capità, en Xavier Andiñach. També hem de comtar però amb en Joan Ramon, que a partir de la temporada que ve, en principi, serà un nou molt bon fixatge. La resta de jugadors no s´ha apuntat, soposo que per diversos motius, de vacances, treball, etc........, i no per motius bàsicament económics, o això vull pensar, (ja que aquest any la quota d´inscripció s´havia de pagar donat la molt reduida subvenció que va atorgar al nostre club l´Excelentíssim Ajuntament d´Alella, i degut al descens de participans, propiciat molt segurament perquè el nostre torneig coincideix alguns dies amb l´Internacional de Sants, que té molta tradició i "solera", etc..........).

Pel que fa a temes purament escaquístics, he de dir que el meu començament de torneig ha estat més o menys normalet. A la primera ronda, això si, amb les peces negres, vaig fer taules amb el meu botxí de l´any passat, (on portava les peces blanques), en Vladimir Zaiats, un dels asidus del nostre torneig. La veritat és que al final em vaig quedar amb un peó de mes i amb més temps de rellotge, però com no ho vaig veure clar i per evitar els nervis i les errades de final de partida, i considerant que la diferència de punts elo era molt superior al meu rival, vaig assegurar unes molt valuoses taules. La Defensa Alekhine que vaig tornar a plantejar, em va funcionar bastant bé i va complir el seu propósit de fer que el meu rival consumís molt temps de rellotge.

A la segona ronda, em va tocar un altre rival molt dur, i tot i que em vaig quedar amb una torre de ventatge, el meu rei va quedar en una possició molt delicada, i al final, el meu rival va sacrificar una torre i va quedar amb avantatge material, gràcies a una molt bonica combinació. En aquest cas, l´Obertura Larsen no va funcionar gaire bé, però tampoc tinc que "matar-la i enterrar-la", ja que la partida va ser molt bonica, (com em va dir en Xavi), i emocionant també.

De la resta de partides tinc que dir que a la primera ronda descansava en Xavi i que a la segona va anotar-se un molt bon triomf.

Pel que fa a en Joan Ramon, encara no ha estrenat el seu marcador, i que a la 2ª ronda li van fer un mat molt bonic, una molt preciosa combinació, el anomenat mat "de la coz", "de la mitja lluna", "àrab", "ofegat", etc........., té moltes diverses denominacions aquest mat on es sacrifica la Dama, i el rival té que menjar-se-la, (normalment de Torre, com va passar a la partida), i llavors, el contrari fa el mat amb un únic Cavall, aprofitant que el Rei enemic no té cap sortida ni defensa vàlida contra aquell escac i mat.

Per aquesta tercera ronda, em toca un rival en teoria més asequible que els demés, però com diu el tópic futbolero, "no hi ha enemic fàcil", i hauré d´anar, com sempre, amb molt de compte si vull anotar-me el triomf i mica en mica anar escalant possicions i pujar també una miqueta el meu molt disminuit elo. En aquesta tercera ronda no se si tornaré a repetir la Defensa Alekhine, si s´em dóna un altre cop la ocassió, o si provo de fer una Obertura una mica més combativa i arriscada també, com la Siciliana, encara no se però quina variant de tot aquest gran complex laberíntic sicilià.

Bé, fins la propera ronda.

Continuarà .................

P.D: a la 2ª ronda, el jugador Lluís Palau Pons va fer servir contra l´Eduard Serentill Tost, (una altre "cara coneguda" del nostre torneig), amb éxit, (al contrari que jo, tot i que vaig tenir la partida molt i molt bé i contra un rival molt dur i fort), la Obertura Larsen. Sembla que mica en mica, vaig "creant escola", xddd. No, fora conyes, molt segurament es deurà al fet de que a la molt prestigiosa i bona revista d´escacs Jaque, van aparèixer als mesos de Gener i Febrer d´aquest mateix any, dos articles molt bons del GM Walter Arencibia.

dijous, 7 d’agost del 2008

Crónica final de l´Open de Badalona.

Si, així és, tal com llegiu. Ahir, a la 6ª ronda, vaig observar diverses irregularitats davant la meva partida, i finalment, tot va acabar com el "rosari de l´aurora" .........., ja que em vaig negar a signar les planilles i em van descalificar de l´Open i no m´han aparellat més. En qualsevol cas, guanyaré una miqueta de punts elo.

Anem per parts. En un moment donat de la partida, el meu rival va agafar una torre i anava a jugar-la i crec, si no recordo malament, crec que la va deixar sobre una casella, f4, (a la jugada nº 36, del negre), però inmediatament, la va tornar a agafar, la va tirar cap endarrera i desprès cap endavant un altre cop, però en tot cas en un altre casella de la que havia escollit abans, (jo vaig fer intenció de reclamar, senyalant-li la seva torre, i el meu rival em va contestar: "si, si la tengo que mover"; com que no sabia ben bé com anava el Reglament i estava inmers en la partida, no vaig obrar adequadament, que hauria d´haver aturat el rellotge i sol-licitat la presència de l`àrbitre). Ho vaig consultar més tard a l´àrbitre i em va dir que mentres no deixés la peça en una casella, ho podia fer. Ho vaig trobar molt sospitós, la veritat. En tot cas, jo vaig fer constar a la meva planilla que s´havia comés una jugada il-legal, (no recordava quina va ser exactament, però ho vaig fer constar).

D´altra banda, aquesta és una prohibició dels escacs també, i no se quines conseqüències pot tenir, el fet és que el meu rival anotava les jugades abans de fer-les sobre el tauler, i això es pot provar, ja que la seva planilla té "tachons", és a dir, que no està "neta". D´altra banda, tampoc estic gaire segur de que fés servir el sistema d´anotació algebraic.

Desprès, hi ha un altre fet que al nostre tauler, venia moltes vegades un acompanyant del meu rival, (no se si tenien algun parentesc familiar), amb el que van fer alguns gestos, però jo estava ficat a la partida, i no se si li va donar algunes indicacions sobre la partida, etc......... D´altra banda, també vaig trobar molt sospitós que quan venia aquesta altra persona, el meu rival s´aixecava i desprès, en tornar, anotava la jugada i la feia inmediatament. Vull dir que ho trobo molt sospitós també.

Per tot això, jo crec que tinc molts motius per reclamar i que almenys declarin la partida nul-la i que no em contabilitzin negativament el resultat d´aquesta, (ni tampoc el fet de que no vulgués signar les planilles), ja que hi han moltes irregularitats més o menys greus.

És igual que el meu rival fós un noi molt jove, (com el seu company també), ja que les lleis dels escacs són iguals per a tothom, i per tant, s´han de respectar.

He de dir també que desconcertat per tot això, potser no vaig obrar gaire bé, ja que vaig abandonar la sala de joc, buscant a un dels àrbitres, que no hi eren en el moment de fer la jugada il-legal, i que llavors en un moment donat el rival de la meva ronda anterior em va ensenyar una possició de partida de l´anterior ronda; en aquest moment precís es quan li vaig preguntar a l´àrbitre el gran dubte que tenia. D´altra banda, (tot això amb el meu temps corrent), vaig estar fora del recinte de joc durant alguns moments, (fora de la sala, mirant les llistes). Per tot això, l´àrbitre em va dir que no era una bona conducta i em va amonestar. Clar que no hi havia res a fer, ja que el meu rival tenia mat en una jugada i no podia fer res de res per evitar-ho. Vull dir que les amonestacions de l´àrbitre justament en aquest moment de la partida, potser també se les podien haver estalviat, veient sobre tot com estava la possició final de partida.

No se, hi han encara moltíssimes coses per decidir, crec jo.

Pel que fa a aquest grup B, s´ha de de dir que el francès José Gómez es perfila com a virtual guanyador, ja que va de líder destacat de la prova.

Sobre el grup A, he de dir que va tornar a gunyar en Moskalenko, i que té així moltíssimes opcions per entrar als play offs finals per decidir qui serà el Campió.

En Sergi Collazo, malauradament va tornar a perdre.

Crec que la jove i forta jugadora, la Judit Clopés, també va perdre.

Bé, fins aquí la meva participació a l´Open de Badalona.

P.D: actualització. El GM Viktor Moskalenko ha arribat a quarts de final de l´Open de Badalona, però ha perdut davant el MI Sundarajan, (a la 7ª ronda). Per a això, ja queda fora per optar al triomf final i només pot optar pel 5-8 lloc. El GM Panchanathan, va derrotar, en canvi al MI Marcelo Panelo, i es perfila com a màxim favorit per a gunyar aquest Open, al grup A. D´altra banda, per la 8ª ronda, un altre enfrontament molt fort entre Moskalenko y Panelo.

En el grup B, hi han hagut massa taules ràpides i tot segueix més o menys igual. El francès Jose Gómez, amb mig punt de ventatge sobre un grup nombrós de perseguidors, es perfila com màxim favorit per guanyar també. En Sergi Collazo va tornar a guanyar, amb les peces negres, i ja té 2 punts. La Judith Clopés també va tornar a guanyar, amb negres, i ja té 3,5 punts.

De moment, encara hi han moltíssimes coses per decidir a la 8ª ronda de l´Open de Badalona.

dimecres, 6 d’agost del 2008

Crónica de la 5ª ronda de l´Open de Badalona.

En aquesta ronda no hi va haver sort. Em va tornar a sorprendre el meu rival amb la mateixa Obertura que em va jugar l´any passat, (amb la que em va guanyar fent-me una miniatura, per cert), la Grob (1.g4?!), i tot i que vaig aguantar molt i ho vaig tenir més o menys bé, (vaig intentar guanyar-li la seva dama, sense éxit, vaig provar de fer-li mat, però tampoc va poder ser), al final em vaig equivocar vàries vegades, unes 5, més o menys, i vaig acabar perdent al final. Tot i això, en l´anàlisi post mortem que vaig fer desprès de la partida, vaig calcular que tenia un final molt complicat de jugar, almenys per a mi, ja que en el millor dels casos em quedava amb una torre de ventatge, però a canvi d´uns 5 peons per ell, més o menys, i els tenia ben lligats i avançats també, i podia mirar de complicar-me molt i molt les coses. Hauria durat més, això si, i a lo millor podia haver guanyat o fer taules com a mínim. En fí, un altre cop serà ..............., (em falta donar el "punch" final als meus rivals).

Sobre el grup A, he de dir que va guanyar el GM Viktor Moskalenko, al MI Marcelo Panelo, però si vol apurar al màxim les seves opcions per entrar als play offs finals, per a la 6ª ronda té un altre "match ball" davant el rival tant fort i perillós com el MI Pakleza.

El líder en solitari, del grup A, i de moment, màxim favorit per guanyar aquest Open, ja que porta 4/4 punts, a l´espera d´aquesta ronda, és el GM Panchanathan.

El meu amic i company de club, en Sergi Collazo, va tornar a perdre, i només porta 1 punt, (clar que al grup A és molt més díficil de jugar que al grup B, on estic jo, o almenys, en teoria).

D´altra banda, la jove i forta jugadora, Judit Clopés va tornar a guanyar i porta 2, 5 punts de 5 possibles.

De moment, porto el 50% dels punts disputats, (2,5 de 5 possibles davant de rivals molt superiors a mi en quant a punts elo), i espero i desitjo poder anotar-me un nou triomf per aquesta 6ª ronda, ja que així segurament continuaria pujant una miqueta el meu molt disminuit elo. No serà gens fàcil, ja que com molt ben diu el tópic "futbolero", no hi ha enemic petit, (em toca un jugador de 1700, però que porta els mateixos punts que jo, és a dir, que no és cap "pardillo"). Ja que portaré les peces blanques, intentaré de buscar l´efecte "sorpresa", per a veure si comet algun error més o menys greu des de l´obertura mateix i a veure si puc inclinar la balança al meu favor.

També he de dir que al grup B, en el qual estic inclós jo, el màxim favorit per guanyar és el francès José Gómez, que per la 6ª ronda jugarà amb el seu compatriota Geronimi, que també està molt ben situat a la classificació. És a dir, que sens dubte serà una gran partida per decidir qui serà el campió del grup B.

Continuarà ............

P.D: el canvi de sala, en el meu cas, de la A a la B, no em va afavorir gens, ja que potser em va desmotivar una miqueta.

dimarts, 5 d’agost del 2008

Crónica de la 4ª ronda de l´Open de Badalona.

Aquesta ronda no la encarava amb gaire optimisme, ja que el meu rival era molt superior en quant a punts elo, (té 1995 de elo fcde), e intentava com a mínim buscar unes taules, ja que així aniria pujant una miqueta més d´elo. (Com a anécdota he de dir que en comprar al servei de bar la llauna de Coca-Cola light abans de la partida, la llauna va sortir tota esbravada i va sortir moltíssima escuma i líquid a terra. Vull dir que això en teoria era un mal presagi per a mi .............. ; era el que em faltava).

Des d´el començament de la partida, vaig buscar l´efecte sorpresa, (vaig torner a recórrer a l´Obertura Larsen, que tret del passat Campionat de Catalunya per equips, on vaig fer 1/3 amb aquesta mateixa Obertura, em funciona molt i molt bé), i va donar molt bon resultat. El meu rival no només es va "cruspir" el rellotge, sino que també va caure en un greu error, i vaig quedar ja des d´el començament amb una torre d´avantatge, (a canvi d´un peó, però la diferència es abismal). La veritat és que em vaig quedar molt sorprés de que un rival en teoria molt fort i experimentat també, ja que era una mica gran, cometés un error tan "infantil". Tot i això, lluny d´abandonar, va intentar complicar la possició, però em vaig defendre molt bé i vaig arribar a un final molt superior, i el meu rival va decidir abandonar. Al final de la partida, el meu rival es va retirar d´aquest Open, perquè segons deia, la calor li afectava molt, (tot i que a la sala s´està amb aire acondicionat i crec que fa una molt bona temperatura). Al final, 2,5 punts de 4 possibles. Llàstima però de la partida de la 2ª ronda que tenia guanyada i vaig fer taules al final.

Pel que fa al grup A, he de dir que en Sergi Collazo va tornar a perdre, i la jove i molt forta jugadora, Judit Clopés, també va perdre. S´ha de destacar que el GM Viktor Moskalenko va tornar a fer taules contra el MI Vehí, un jugador també molt i molt fort, i que si vol tenir alguna possibilitat d´entrar als playoffs finals, té que anar a guanyar i contra un rival molt perillós també, com es tracta del MI Marcelo Panelo.

Per a aquesta propera ronda, la 5ª, tornaré a jugar a la sala A, (alguns taulers del grup B juguen també a la sala A), contra un "vell" conegut, (i també "asidu" de aquest Open), un jugador del club d´escacs Badalona, l´Aitor García Sánchez. Aquest jugador també es sobre el paper, superior a mi, (almenys pel que fa a punts elo), i sempre he jugat contra ell amb les peces negres. Ja m´ha tocat jugar, (amb la d´avui), tres cops amb ell. El primer cop que vaig jugar contra ell, vaig aconseguir guanyar-lo en una partida molt i molt llarga, on el vaig guanyar en el final, però l´any passat em va guanyar ell, molt fàcil i ràpidament, ja que em va fer una obertura "estranya", i vaig cometre errors molt i molt greus. És a dir, que el nostre "score" particular està 1 a 1. La partida d´aquesta tarda pot tenir cert regust a "vendetta", i pot trencar l´empat.

Intentaré buscar l´efecte sorpresa també per a aquesta tarda, a veure si puc aconseguir aventatge ja desde l´obertura mateix, i fer com a mínim unes taules, que m´anirien molt i molt bé per seguir pujant una miqueta més el meu molt disminuit elo.

Continuarà ................

dilluns, 4 d’agost del 2008

Balanç dels 3 primers rounds de l´Open de Badalona 2008.

Ja portem 3 rondes de l´Open de Badalona i és un bon moment per fer una petita valoració al respecte. Pel que fa al Grup B, en el qual estic inclós, he de dir, que tret d´alguns casos puntuals, la llei de l´Elo es va imposant mica en mica, i està sent molt i molt disputat. Pel que fa a la meva participació, he de dir que no estic puntuant gaire bé, ja que porto només el 50% dels punts, (1,5 de 3 possibles), davant de rivals superiors, això si. Pel que fa a la 1ª ronda, vaig intentar plantejar la Defensa Alekhine, però em va fer la variant Maroczy, amb una espècie d´Atac indi de Rei. Al final, va fer un sacrifici de dos cavalls en el meu enroc, i va acabar fent-me mat. En la 2ª ronda, amb blanques, vaig fer l´obertura Bird, i em van fer una continuació molt ambiciosa i tàctica, el contragambit from. Ja desde l´obertura, vaig quedar molt malament, amb un cavall de menys, però al final vaig anar remontant, fins que no vaig veure al final una xarxa de mat que tenia, i un lapsus linguae, em va fer demanar taules, que el meu rival, desprès de pensar-ho una mica, les va acceptar. La veritat és que no vaig quedar gaire content per l´obertura, (tampoc pel desenllaç final, tot s´ha de dir), i hauré de canviar una mica per la 4ª ronda, aquesta tarda. En canvi, en la partida de la 3ª ronda, (ahir), vaig tornar a plantejar la Defensa Alekhine, (tot i que el Capità i President del nostre club, en Xavi Andiñach, em va dir que no la utilitzés com a primera opció, ja que era massa arriscat, etc.......), i aquesta vegada si que vaig quedar molt i molt bé ja desde l´obertura mateix, a més de que el factor sorpresa va donar molt resultat també, ja que el meu rival és va "menjar" el rellotge. Mica en mica, vaig quedar amb calitat i peó de més, i al final vaig acabar imposant-me. El meu rival estava una mica desconcertat, ja que com em va dir, mai de la vida li havien plantejat aquesta Defensa. La veritat és que no se per què una defensa tant bona com aquesta no està present en més partides d´escacs. A lo millor és qüestió de modes, qui sap, però ja molt i molt de temps, que apareix de manera esporàdica i puntual en torneijos diversos, etc........ Bé, de moment porto el 50% amb aquesta defensa, 1 partida perduda i un altre guanyada. La tornaré a fer servir, si puc, en d´altres rondes.

Per a aquesta tarda, amb les peces blanques, intentaré preparar-me alguna cosa, intentant buscar també l´efecte sorpresa, tot i que ho tindré molt díficil per guanyar, (amb unes taules ja em conformaria), davant un rival de 1995 de punts elo (fcde).

Pel que fa al meu amic i company de club, en Sergi Collazo, que està al grup A, desprès de perdre les dues primeres rondes, a la tercera va guanyar, (en els nostres casos, es va complir aquella dita de la "a la tercera va la vençuda"), i porta 1 punt de 3 possibles.

És a dir, que el torneig no ens està anant gaire bé, tot i que en l´aspecte de l´elo, per la meva part, de moment vaig guanynant una mica.

En el grup A, també s´ha de destacar que la jove jugadora, Judit Clopés Llahí, porta 1,5 de 3 possibles.

S´ha de dir que a les primeres possicions hi hagut alguna que altre sorpresa, però potser la sorpresa més gran sigui que el GM Viktor Moskalenko no vagi líder de l´Open, almenys de moment.

Bé, próximament intentaré pujar partides.

Continuarà ................

P.D: la Defensa Alekhine funciona!!

Actualització: abans de començar la 3ª ronda de l´Open de Badalona, a Alella, (a la porxada, al costat del kiosk del poble), es van celebrar unes partides semiràpides, (a 10 minuts per jugador), per celebrar les festes d´Alella. La participació va ser molt bona. Malauradament jo no vaig poder participar-hi, ja que estava "reservant forces" pel supertorneig de Badalona a la tarda, però tot i això em vaig apropar a mitj matí per veure com es desenvolupava tot, etc........ Cal destacar el fet que el nostre Club d´Escacs Laetània Alella va entregar una Placa conmemorativa, molt maca a la vidua d´un ex-President del nostre club, l´Agustí Sin que va fer molt i molt, (de fet, va agafar les regnes en el moment oportú i va evitar que així desaparagués per complet), fomentant els escacs a Alella. Moltes gràcies per la teva feina, company i amic. No t´oblidarem mai. Jo no vaig tenir la sort de coincidir molt amb ell, (ja que fa relativament poc temps que vaig arribar al club), però les vegades que vaig coincidir amb ell, vaig trobar que és una gran persona. L´acte va ser molt emotiu i el nostre company i amic, en Manel Gardeñes va dedicar unes paraules, en nom de tot el nostre club, a l´Agustí. La vidua es va emocionar i sobretot encara més al sentir els forts i emotius aplaudiments, en memória del seu marit, que torno a repetir, va fer molt i molt pel nostre club d´escacs, Laetània Alella. El nostre club va estar a l´altura de les circumstàncies fent aquest gest tant noble i honorable, pel reconeixement de tota la feina i la dedicació possada per l´Agustí Sin.

divendres, 1 d’agost del 2008

Previsions per a l´Open de Badalona 2008.

Avui per la tarda arrenca el supertorneig de Badalona, i en el grup A hem de dir que ja tenim uns quants favorits per guanyar, com són els GM Viktor Moskalenko, i Almeida. D´altra banda, però, no podem descartar pas pel triomf final als MI Muñoz, Cuartas y Pakleza. Crec que tots han guanyat en alguna ocassió aquest Open i pràcticament sempre arriben als play offs finals per decidir qui serà el Campió. Per a aquesta edició però hi han dues baixes molt destacades com són les de dos GM , com els catalans Marc Narciso i José Manuel López, (més conegut com "SuperLópez"). Aquests dos GM també eren dos clars favorits per a optar als triomfs finals.

Pel que fa al meu amic i company de club, en Sergi Collazo, que està inscrit al grup A, he de dir que parteix casi com a darrer cap de serie, en la llista d´inscrits, a la possició 106, de 107 participants totals.

D´altra banda, també caldrà veure la evolució d´una jove promesa femenina, la jugadora sub-18, Judit Clopés Llahí, que aquest any si juga al supertorneig de Badalona.

També, per la meva part, em retrobaré amb un "vell" amic i ex-company de club, (vam coincidir durant molts anys al meu anterior club, el Colon), en Joan Fontanillas, que desprès de molt temps d´absència a Badalona, aquest any si que jugarà al grup A.

Pel que fa al grup B, he de dir que encara no se quins seràn els favorits, però en teoria, els jugadors de més elo, (més forts, sobre el paper), s´aniràn imposant als demés. En aquest grup també hi han absències més o menys destacades, com per exemple, el fet de que no hi han jugadors del club d´escacs Cirera, que en la passada edició si que hi eren. Com "cares conegudes", a banda de la meva, cal dir que també jugaràn aquest any la Pilar Sogues Tena, i en Bienvenido Kleque, entre d´altres.

Per la meva banda, he de dir que serà molt díficil que pugui optar a algun premi final, però que la meva intenció és fer un molt bon paper enfront de rivals més o menys forts, i així tractar de pujar una mica el meu molt disminuit elo. D´altra banda, espero i desitjo que em funcionin més o menys bé les coses que tinc preparades per a aquest supertorneig.

En general, aquest any s´accentúa encara més, (una mica), el descens de participants, tant al grup A com al grup B. En tot cas, però, la quantitat i la sobretot, qualitat, dels participants, està molt i molt bé.

Bé, intentaré seguir fent les cróniques sobre aquest Open de Badalona.

Continuarà ...............