Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pàgines

Etiquetes

Etiquetes

Reinaxença

Reinaxença

Seguidors

Blog per parlar bàsicament de temes d´escacs i de jocs de tauler relacionats, com ara el shogi, el go, etc......, i de molts diversos temes i gustos com ara musicals, cròniques de sèries de TV, de cinema, etc...., d´una mica de tot vaja. Bé, espero i desitjo que us agradi a tots i a totes. Llorenç Maza.

Arxiu del blog

El Blog de Catulo

Blog de catulo

catulo

sekai

Cercar en aquest blog

sekai

Entrada destacada

TERÀPIA DE SHOCK - "Sense Tu"

BAE I am very sorry. I need you.

divendres, 20 de juliol del 2007

El ajedrez en sus diferentes formas.

Hola, què tal? Fa relativament poc temps que vaig acabar un projecte que tenia pensat desde ja fa temps i es el següent: un llibre d´escacs, però no com els tradicionals, sino que expliqués la història dels escacs i la seva evolució, així com les seves diferents formes que hi han en el món. D´aquesta manera, tenim a més a més dels escacs diguem-ne tradicionals, el chaturanga, (d´on venen originàriament els escacs), el chaturaji, el shatranj, el xiang qi o escacs xinesos, el shogi o escacs japonesos, el janggi o escacs coreans, etc...........

Tots aquests diferents tipus d´escacs tenen diferents variacions (en la forma de jugar les peces, que es molt diferent als escacs tradicionals, i d´altra banda, també n´hi ha peces noves, amb diferents moviments, que no tenen equivalència als escacs tradicionals), i seria molt díficil explicar-ho aquí. El que si puc explicar és una anècdota relacionada amb l´orígen dels escacs, que també he introduit a la meva obra. Els escacs, com pràcticament tothom deu saber, provenen originàriament de la Índia. Inicialment el joc es deia chaturanga. Posteriorment, els àrabs van acollir aquest joc i van introduir alguns petits canvis. El van anomenar shatranj. S´ha de apuntar però, que el chaturanga i el shatranj són bastants similars.

S´ha de dir que la Dama dels escacs tradicionals, tal i com avui la coneixem, no existia abans, i rebia un altre nom: alferza . Aquesta peça tenia uns moviments molt més limitats, molt similars al de l´alfil. Però sembla ser que va ser a Espanya, i més concretament a València, a finals del segle XV, en el següent llibre: “Llibre dels jochs partits dels schacs en nombre de 100“, on es va introduir aquesta nova peça, tal i com la coneixem avui dia, la dama, i va substituir a l´alferza, i va originar els escacs tradicionals tal i com els coneixem actualment. Des de Espanya, els escacs moderns, amb dama, van ser portats a França, Itàlia i als demés països.

Resulta una mica contradictori però, que sigui precisament des d´Espanya on es va originar els escacs moderns, però d´altra banda, no s´acullen els diferents tipus d´escacs existents en el món, com si es fan en d´altres països, com el Regne Unit, França, Itàlia, etc........, amb el xiang qi, el shogi, etc.......

Tant de bó la situació vagi canviant i poguem disfrutar també en el nostre país d´aquestes diferents formes d´escacs que hi han en el món i que mica en mica es vagin portant divers material, com tauler i peces, llibres, etc.........., cosa que ara per ara es pràcticament impossible d´aconseguir, o si més no, molt díficil.

En aquesta obra meva, (que es publicarà tant en català com en castellà, i gràcies a la Editorial Balàgium), es recullen totes aquestes diferents formes d´escacs, així com d´altres jocs de tauler que tenen alguna relació amb els escacs, com ara el go, etc......

Rebeu una salutació ben cordial de:

Llorenç Maza.

Actualització: desprès de moltíssim temps, l´editor m´ha dit que no vol ni pot tampoc publicar la meva obra. Per tant, segueixo buscant editorial, o sino, hauré de mirar d´autofinanciar-me per tal de que el meu treball surti a la llum.