Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Pàgines

Etiquetes

Etiquetes

Reinaxença

Reinaxença

Seguidors

Blog per parlar bàsicament de temes d´escacs i de jocs de tauler relacionats, com ara el shogi, el go, etc......, i de molts diversos temes i gustos com ara musicals, cròniques de sèries de TV, de cinema, etc...., d´una mica de tot vaja. Bé, espero i desitjo que us agradi a tots i a totes. Llorenç Maza.

Arxiu del blog

El Blog de Catulo

Blog de catulo

catulo

sekai

Cercar en aquest blog

sekai

Entrada destacada

TERÀPIA DE SHOCK - "Sense Tu"

BAE I am very sorry. I need you.

dilluns, 21 de juliol del 2008

Crónica de les simultànies de Llavaneres 2008.



El passat Diumenge 20 de Juliol, a les 10 del matí es va jugar a Llavaneres unes simultànies, a càrrec del GM Viktor Moskalenko, que ja fa temps que resideix al nostre país. He de dir-hi que la trobada va ser molt i molt positiva. He de dir que aquest Gran Mestre és una gran persona, molt amable i simpàtic també. Va ser en certa manera una "relativa", però molt bona "sorpresa". També vam quedar per veure´ns a Badalona, on em proporcionarà l´adreça d´una editorial, per veure si així em poden publicar el llibre d´escacs que vaig escriure ja fa uns mesos. Realment em faria moltíssima il-lussió tenir-lo publicat, independentment de que tingui més o menys éxit entre el públic.

La cita va tenir lloc al Casal de la Gent Gran, de Llavaneres. He de dir que el lloc està realment molt i molt bé.

Allà em vaig trobar amb l´anterior president del nostre club, en Jose Luis Monente, que malauradament no va poder participar en les simultànies, i també va marxar abans d´hora, (hi havia al final un pica pica, on tot va estar realment deliciós), per compromisos familiars. També em vaig trobar allà al nostre Capità i President actual, en Xavier Andiñach, que va tenir més sort que aquest cronista i va poder fer taules amb aquest Gran Mestre. Sobre això he de dir que el Xavi creia que també perdria la seva partida, i que per això no la volia apuntar, però jo crec que ho tenia que haver fet, com vaig fer jo, ja que, almenys jo, no tinc gaires oportunitats de poder jugar amb un Gran Mestre de la superèlit dels escacs, i d´obtenir la seva signatura. Bé, en tot cas, sempre queda l´any que ve. D´altra banda, és un gran honor tenir una partida on juguis contra ell, encara que no sigui gaire o gens "seriosa", d´aquest Gran Mestre.

Bé, ara em centraré en els temes purament escaquístics. Per a aquesta duríssima "prova de foc", vaig decidir provar una de les defenses que m´estic preparant per Badalona. Em va sortir de Peó de Rei, i jo vaig fer per primer cop en la meva vida escaquística, la Defensa Alekhine. Al principi, vaig sorprendre una mica a aquest Gran Mestre, ja que es va quedar en el meu tauler pensant quina jugada fer, varies vegades, però finalment, en Moskalenko va acabar impossant la seva classe i vaig acabar abandonant, abans que em fés escac i mat. Com em va comentar en Moskalenko al finalitzar la partida, (al piscolabis del final), tenia que haver capturat abans, quan tenia la possibilitat de fer-ho, un peó que tenia dèbil a d3, i llavors hauria quedat jo amb un peó de més, però amb molta partida per endavant, no obstant. Com va comentar-me en Moskalenko, no sabia que fer al principi contra aquesta defensa tant poc coneguda i que segons la meva opinió, s´està cometent una grandíssima injustícia amb ella, ja que jo crec que és molt i molt bona, encara que pràcticament no es veu per competicions i torneijos "seriosos", etc........., sino de forma molt i molt esporàdica, com una vegada que la va jugar el GM noruec Magnus Carlssen contra Vésselin Topalov, a la passada edició del supertoneig de Morelia-Linares, i en algun altre Campionat més, però la presència de la Defensa Alekhine es casi nul-la en la actualitat. En Xavi em va comentar que aquesta Defensa és arriscada, però jo crec que si vols jugar a guanyar, has de córrer cert riscos. Si vaig poder sorprende a aquest Gran Mestre en l´obertura, tot i que va jugar molt i molt bé, ja que la seva qualitat és absolutament indubtable, a Badalona podré sorprendre segur, a més d´un rival, i fer que així es "mengi" el rellotge. Com a curiositat, dir que en Moskalenko em va dir que mai li havien fet aquesta Defensa, l´Alekhine. No obstant, va saber jugar-la molt i molt bé.

D´altra banda, a l´hora de jugar contra en Moskalenko, tenia dos grans desaventatges, ja que aquest Gran Mestre és un gran especialista de dues defenses que he fet servir ja molt, amb més o menys éxit, com són la Defensa Francesa i el Contragambit Budapest. D´altra banda, la Siciliana que també és un altre recurs meu, (sobretot la Variant del Drac, i també la Najdorf), seria un "suicidi" contra un rival molt superior. Potser tenia que haver tornat a fer servir una de les defenses de la meva "infantesa", (i en segons quins moments puntuals, també l´he tornat a fer servir), com és la Caro-Khan, que és molt més sólida i potser també idónea enfront de rivals molt superiors a un mateix.
No ho se, sigui com sigui, vaig jugar bé l´obertura, tal i com em va dir en Moskalenko, i això em dóna moltíssimes garanties de poder-la fer servir amb éxit al molt dur torneig d´Agost, a Badalona. També, el factor "sorpresa" s´ha de tenir molt en compte, ja que al ser una defensa que pràcticament casi ningú utilitza, farà pensar més i més als meus rivals, i/o els farà cometre errors d´obertura. Però a banda d´aquesta Defensa, també m´agraden molt d´altres, i que també voldria provar, com la Escandinava, la Berlinesa, etc........., i que també me les estic preparant. Vull dir que estic mirant d´ampliar més el meu repertori d´Obertures i Defenses, per mirar de no ser tant previsible en el meu joc, etc........

Bé, tot seguit adjunto la meva partida davant el Gran Mestre Viktor Moskalenko:

Blanques: GM Viktor Moskalenko - Negres: Llorenç Maza

Simultànies de Llavaneres 2008

1. e4 - Cf6; 2. e5 - Cd5; 3. c4; Cb6; (queda plantejada així la Defensa Alekhine, amb la variant coneguda com l´atac dels dos peons; fins aquí tot es teóric); 4. a4!? , (aquesta és la novetat; és molt clar que és vol guanyar el cavall de b6 que no té retirada possible, amb 5. a5; el teóric es 4. c5 - Cd5 ; 5. Cc3 o Ac4) - a5; 5. c5 - Cd5; 6. Cc3 - Cb4 , (en fer aquesta jugada, vaig pensar que aquest cavall aquí és molt molest i que costarà bastant de treure´s d´aquí, a banda que puc mirar de plantejar alguna amenaça); 7. Cf3 - d6; 8. cxd6 - exd6; 9. exd6 ; Axd6; 10. Ae2 ; Af5; 11. d3 - Ae7; 12. 0-0 - 0-0, (la equivocació per part meva; crec que era possible capturar amb el cavall o l´alfil en d3, quedant momentàniament amb un peó d´avantatge, però amb molta partida per endavant); 13. Ce4 - Dd5; 14. Ae3 - Tfd8; 15. Cd4 - Cxd3?? , (la errada decisiva; ara ja no puc capturar aquest peó, sense perdre una peça menor); 16. Cxf5!! - Dxf5; 17. Axd3 - Cc6, (una altra errada que vaig cometre, ja que vaig deixar aquest cavall massa temps sense jugar-lo); 18. De2 - Cb4; 19. Ab1 - De6; 20. Df3 - Db3?? - 21. Cg5 - Af6; 22. Axh7+!! - Rh8, (aquí ja no tenia cap defensa possible); 23. Dh3 - g6; 24. Axg6+ - Rg7; 25. Dh7+ - Rf8; 26. Ac5+ - Re8; 27. Axf7+ , (l´escac i mat és inevitable, per no parlar ja de la Dama negra, que està completament perduda. Considerant tots aquests factors, vaig decidir abandonar i no "arrossegar-me" més). Resultat: 1 -0 a favor del GM Viktor Moskalenko.

Bé, al final, com veieu, va passar el que tenia que passar lógica i normalment, que guanyés amb molta autoritat en Moskalenko. No obstant, la obertura crec que va estar molt bé i que la puc fer servir amb moltíssimes garanties, al supertorneig de Badalona del mes d´Agost. Però no se si faré servir aquesta Defensa o d´altres més "segures" i practicades, com les que he esmentat abans.

De la partida d´en Xavi, que estava assegut al meu costat, només puc dir que en Moskalenko va sortir de cavall de Rei, (1. Cf3), i en Xavi també (1 ........ Cf6). Va ser una partida molt igualada, de principi a fí, amb iniciativa però per en Moskalenko. Finalment van acordar taules en un final molt complicat de jugar. En Moskalenko va proposar taules i desprès de pensar-ho mínimament, en Xavi va acceptar. Finalment, unes taules molt i molt merescudes. Realment està en una molt bona forma escaquística, en Xavier Andiñach. Moltíssimes felicitats per tot plegat, Xavi!!

El meu pare que també va participar a les simultànies, però, va perdre, com jo.

Finalment, he de dir que l´any que ve tornaré a participar, si puc, (si estic a temps al tornar de quan m´agafi alguns dies de vacances), en aquestes simultànies, on tot va estar molt i molt bé. He de dir que va ser molt encertat que tots els participants tinguéssin un obsequi-record d´aquesta gran cita, i que els dos trofeijos més grans que es van repartir, (dos als adults, on en Xavi va recollir-ne el 1er premi, i dos als infantils), van estar també molt i molt bé. I el "pica-pica" que es va fer al final, també va estar molt i molt bé, i torno a repetir que estava tot realment deliciós.

Abans d´acabar la crónica, però tinc que fer constar l´aportació molt positiva que va fer el nostre club, el Laetània Alella, aportant material d´escacs per a aquestes simultànies.

Ja, per acabar amb aquesta crónica, us adjunto dues fotos del Gran Mestre Viktor Moskalenko.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Very good......

Xavinger Z ha dit...

Ai Llorenç, hauries de vigilar qui et deixa comentaris, perque el que hi ha abans del meu...
Molt be la cronica, et torno a recomenar que la Alekhine no la juguis com a primera opcio contra e4, i si ho fas fes-ho en rapides o contra rivals inferiors, perque molt facilment pots quedar en posicions molt delicades pels teus interessos, i lo de que es mengin el rellotge servira mentre facin jugades teoriques, perque quan es surtin de la teoria te'l menjaras tu tambe el rellotge. De totes maneres es molt positiu que ampliis el repertori d'apertures, i sobretot que et familiaritzis amb la idea de l'apertura perque aquesta mateixa idea la pots aplicar en altres posicions.
En quant a la meva partida no la vaig anotar, pero el mateix diumenge a la nit la vaig escriure a casa, ja us l'ensenyare. Realment no em vaig pensar minimament el acceptar taules, de fet el vaig fer jugar unes jugades mes, i vaig acceptar tot i que estic gairebe segur de que hauria d'haver guanyat jo ( segons en Manel Gardeñes, segur ), de totes maneres la partida te diverses errades,alguna bastant gran, per part de tots dos, encara que tambe hi ha alguna jugada de merit, com una entrega de caball que vaig fer jo.
Salut
Xavi